Tuesday, May 06, 2008

 

AVUI * 6 de maig 19H * CLIMAX REDUX * LOOP '08 * Activitats_SantaMòniCA

AVUI, DIMARTS 6 DE MAIG. 19: 00H. SALA D' ACTES. ENTRADA LLIURE

CLIMAX REDUX  

UNA SELECCIÓ DE VÍDEOS AL VOLTANT DEL FENOMEN DE LA CLIMATOLOGIA EXTREMA
 

La representació de les forces de la naturalesa té una llarga tradició a la pintura occidental, especialment durant el Romanticisme, quan les ràfegues de vent, les tempestes elèctriques, els diluvis, els volcans en erupció i els terratrèmols (els "horrors deliciosos" d'E. Burke) provocaven calfreds en els espectadors. A més, l'atracció estètica cap a la ferocitat dels elements i els severs i dramàtics aspectes dels paisatges al·ludien a una dimensió sagrada. L'espectacular aparició d'aquests fenòmens de la física expressa una realitat que va més enllà dels sentits: l'espectacle del sublim.

 

Avui en dia, els fenòmens climàtics i els seus perills tangibles (huracans cada vegada més freqüents, nivells del mar que s'eleven, escalfament global, tsunamis...) dibuixen una imatge ombrívola. Aquests fenòmens donen testimoni, en primer lloc de la realitat canviant de la naturalesa, en perpètua fluctuació, però són també aspectes d'una amenaça que està creant una atmosfera d'ansietat. El seu esclat massiu és part d'una deriva, agreujada pels mitjans de comunicació, que barreja una fascinació mòrbida amb l'aparició de terrors imminents. Fins i tot actualment, la funció meteorològica de representació d'allò que no pot ser representat (perquè està amagat o perquè està per arribar) ofereix als espectadors un potencial de misteri i una font de possibilitats.

 

Amb aquest esperit, CLIMAX REDUX ofereix un viatge atípic a través de fenòmens climàtics extrems. Mostra una sèrie d'imatges que no estan al servei de les normes del visible però que habiten en els seus marges: llocs que són sovint indeterminats i estan per resoldre. Aquesta selecció també ha estat concebuda perquè tingui una intensitat dramàtica creixent, com es denota del terme "climax", que significa alhora una gradació (ascendent o descendent) i la resolució final o culminació d'un estat de tensió.

 

*Florian PUMHÖSL, Untitled (Film Study), 2003, 29'

Beat LIPPERT, 23.8.06 but Tomorrow, 2006, 2'30"

Adrien MISSIKA, Love to Death (Partes 1, 2 y 3), 2005-2007, 2'58"

Vesa PUHAKKA, U, 2003, 3'40"

Darren Almond, Arctic Pull, 2003, 11'30"

Paul Rooney, I Am Not Going to America (Bruno's version), 2002, 7"

Jonas SCHEU, High Attitude, 2006, 3'20"

Joachim KOESTER, Message from Andrée, 2005, 3'40"

Adrien MISSIKA, HMI, 2006, 1'22"

*Trisha DONNELLY, Untitled, 2005, 20' 

Comissariat per: Eveline Notter, comissària  freelance, Ginebra

*Com a preàmbul, el film de Pumhösl serà presentat només una vegada, obrint la primera projecció del primer dia del LOOP'08, mentre que la peça sonora de Donnelly serà reproduïda en una pantalla negra durant els últims 20 minuts de l'últim dia, volent significar el final de la gradació, del programa de video i del festival tots alhora.                                     

En col·laboració amb PROHELVETI


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?